Kundalini
U F O
Midi
Artikler
Tunefish
Om mig
Forum
ALO om fokusering

Fokusering er en simpel selvhjælpsteknik, til psykiske problemer, som også kan bruges til at tage svære valg, til drømmetydning, til at få kontakt til din indre visdom og andet sjov. Metoden er opdaget og beskrevet af Eugene T. Gendlin.

Her er links til mesterens egen hjemmeside og andet officielt:


The Focusing Institute Thinking At the Edge
Den danske Koordinator De "seks trin" på dansk

Fokusering: meninger og muligheder

Jeg har selv brugt metoden i mere end 20 år, men har ingen uddannelse der giver mig ret til at undervise andre i teknikken. Jeg fandt bogen på biblioteket og er selvlært. Jeg har haft umådelig meget glæde af fokusering og har derfor besluttet mig for at sprede det gode rygte. Til den der gerne vil se Gendlin live, kan man finde flere viodeoer om Fokusering på YouTube, men læs lige min side først!

Det er faktisk muligt at løse en hel del af sine egne problemer, uden at skulle betale for psykoterapi i dyre domme eller gøre sig til slave af det psykiatriske system på livstid. Der findes selvfølgelig kroniske lidelser og svære psykoser som fokusering ikke umiddelbart kan afhjælpe, men der er nok ikke mange med disse lidelser der sufer på nettet, og hvis de gør er de nok kvikke nok til selv at skelne. Kravet for at lære fokusering er at man er normalt begavet og gider bruge den tid og energi der kræves for at sætte sig ind i metodens brug og finesser. Da metoden i det store, hele er behagelig og ikke forøger den forhåndenværende krise, er det en opgave man løser med stadig størrer glæde.

Belønningen er først og fremmest håb. Håbet på at man kan få et bedre liv og frigøre sig for de indre lænker, som de fleste bærer med os fra barndommen. Håbet på at det er muligt at finde sin egen vej gennem verden, hvor man vælger det der er rigtigt for en selv og ikke er afhængig af reklamer, fordomme og massernes undertykkelse af uskadelig adfærd.


Frihed kontra egoisme

At man har frihed til at gøre hvad man vil, betyder ikke at man bliver ond og egoistisk. Når man kan vælge, vælger man glæden og da det er en glæde at glæde andre, vil en verden med frie mennesker også blive en verden af glade mennesker.

Hører jeg en stemme der siger at vi er frie i det danske samfund? Ha, siger jeg bare; Hvor mange love er der i Danmark. Lovende er nøvendige, fordi vi ikke er lykkelige, fordi vi ikke vil dele, fordi vi vil rage til os som kompensation for vor manglende lykke og frihed, fordi vi bekæmper hinanden i det store såvel som i det små. Og fordi Danmark skal fungere i en verden af syge forvrængede og egoistiske samfund, som sætter dagsordenen for vores lands funktion. At det danske samfund så er et af de bedste bud på en nødløsning under de forhåndenværende omstændigheder, er jeg ikke i tvivl om.


Efterbehandling af psykisk syge

Jeg ser store muligheder for fokusering i efterbehandlingen af psykisk syge. Når de er ovre den værste krise, kan fokusering bruges til at lette trykket på det følsomme sind og stabilisere patientens genvundne virkelighedskontakt.

For det første tror jeg ikke på at alle psykoser er mekaniske defekter i hjernes kemi. For det andet tror jeg ikke at det gavner patienten at blive forgiftet af medicin eller få elektrochock, men det er helt sikkert, at det gavner både lægerne og medicinindustrien at gøre patienterne langtidssyge. Og når det går ud over en af de laveste kaster i det danske samfund, er der meget få kvalificerede personer, der vil ofre deres renomé på at beskytte dem.


Introduktion til Fokusering som jeg ville skrive den

Da jeg på et tidspunkt blev opfordret til at skrive en kort udgave af fokusering til en kvinde der havde svære psykiske problemer, men stadig var i kontakt med den virkelighed som vi allesammen kender, skrev jeg nedenstående tekst, som jeg siden har finpusset og rettet til, så den repræsenterer en beskrivelse af metoden som jeg selv kan stå inde for, men som de officielle undervisere i fokusering, for min skyld, gerne må stå udenfor ;-).Fokusering eller kunsten at komme i tanker om sig selv.

(En beskrivelse af Fokusering der ikke nødvendigvis er helt magen til den korrekte/officielle.© ALO)


Denne side:

Indledning
Opfinderen
Eksemplet(Gitte)
Gamle mønstre
Metoden

 1. Gør plads
 2. Følt fornemmelse
 3. Rubrik
 4. Afstemning
 5. At spørge følelsen
 6. At tage imod

Definitioner
Tips og fif

 1. Gør plads
 2. Følt fornemmelse
 3. Rubrik
 4. Afstemning
 5. At spørge følelsen
 6. At tage imod
 7. Filosofi

Bogen


Indledning:

Fokusering er en selvhjælpsterapi. (TERAPI !!! Nå så han tror at jeg er sindsyg !! Sådan en højrøvet nar, kommer her og tror at han skal rede mig. Den slags er jeg sku' træt af at høre på. ) Så, så, rolig nu. Fokusering er noget helt andet. ( Gaaaab ) Altså,  hvis du endnu ikke har smidt det hele i papirkurven, må det være fordi du, i det mindste, har mod på at se hvad det er for noget. Det der er mystisk ved fokusering, er at du helt sikkert både kender og bruger metoden, men ikke til den slags problemer og på den måde som fokusering anbefaler. Derfor er fokusering ikke noget nyt du skal lære, men noget gammelkendt, som du skal begynde at bruge på en ny måde.

 Jeg er sikker på at du kender denne situation:
Du kommer i tanke om en melodi. Du kan huske lidt af omkvædet og et par ord, men hvad hedder sangen, hvordan er resten af melodien og resten af teksten, hvem var det nu der sang den, hvor har jeg hørt den sidst og hvad er det nu den minder mig om? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Hvad gør man så? Joh, det var noget med la la laaa la la la laaa og skoven og Tusnelda der blev tyk på en sommer, og høø....  Her er det at fokusering begynder. Dette høø, denne pause, hvor man venter og lytter til sig selv og smager på de oplysninger man har, er den første del af fokusering som alle kan nikke genkendende til. Dette at have det lige på tungen kaldes i fokusering en "følt fornemmelse", jeg vil beskrive det som en "stemning" man kommer i i forbindelse med det man fokuserer på. ( Det var det første, så må der vel også være noget andet. ) Ja, ja, tålmodighed, det kommer jeg til. Altså.

Når man nu "fokuserer" på sangens følte fornemmelse, der hører til de oplysninger man nu kan huske, sker det før eller senere at man får fat på endnu en oplysning og samtidigt oplever man en AHA-oplevelse. Nååh ja, det var sådan den var og så har man det lidt bedre. Måske kan man stadig ikke huske hele melodien, men ved at fokusere på det nye der kom frem og få flere AHA-oplevelser, kan man som regel få fat på det meste af melodien, eller i det mindste noget mere end man kunne huske før. Så kan man jo nyde at man godt kunne huske det alligevel, og rose sig selv for, at man egentlig har en ganske god hukommelse.
( Øv, det vidste jeg da godt. Hvorfor skal jeg så lære fokusering? )

Fordi fokusering viser, hvordan man kan tilpasse denne metode til at løse en hel masse andre, og mere vigtige, problemer med.
For eksempel:

 • Hvorfor blev jeg sur, da hun sagde at hun ikke gad vente på mig?
 • Hvorfor kommer jeg altid for sent?
 • Hvad har jeg lyst til at gøre, nu hvor jeg keder mig?
 • Hvad betyder mine drømme.
 • Gider jeg at lære at fokusere eller skal jeg smide udskriften i pejsen og i det mindste få lidt varme ud af det? ( Nej, Nej, STOP )
( Svarene, hvor kommer de så fra? )
Joh ser du, din krop ( eller din sjæl om du vil ) ved meget mere end du går og husker på til dagligt, og den indre fornemmelse af en ting eller en oplevelse er langt mere fintfølende og indsigtsfuld end du til hverdag opfatter dig selv som. Når du fokuserer får du en rigere og dybere forståelse af dig selv og din omverden og
det er dig selv der ved det . Du behøver ikke mere kun at gøre det andre siger er godt for dig eller vende vrangen ud på dig selv for en terapeut, der lytter andægtigt til kronerne der rasler ned i lommen. Nu kan du finde dine egne svar, men det er slet ikke det bedste ved fokusering.( Er englene da begyndt at synge rock og danse tango? )
Er du ved at blive nysgerrig, hva'?

 

Opfinderen:

Hvis man bare forstår mere og har det lige så dårligt som før, eller værre, kan det hele jo være lige meget. Nå men, dette her har forbindelse med fokuserings oprindelse og dens opfinder Hr. Psykologi-professor Eugene T. Gendlin.
( En fanfare er på sin plads her. )
 Den gode Hr. Gendlin undrede sig, som så mange før ham, over at der var nogle der havde gavn af samtale-terapi og andre ikke lod til at kunne hjælpes, uanset hvad man prøvede. Mange før ham havde studeret de der blev ved med at være syge, så denne skønne nytænker gav sig til at se nøjere på dem der blev raske, for at finde nøglen til at blive rask. Efter at have lyttet til en masse bånd med terapi-timer, blev han opmærksom på de pauser, som dem der blev raske holdt. Han interviewede dem om det og byggede så fokusering på det de kunne, og satte det i system, så alle kunne lære det. Det er det jeg vil beskrive i det følgende.

Men først ( nåh, så du troede, at nu kom det vigtige. Gnæk gnæk ) skal vi lige se på hvordan man normalt  prøver at få styr på sine problemer og så på hvordan fokusering bruges som en mulig løsning på problemet.

Eksemplet(Gitte):

Lad os gribe et problem ud af den blå luft. (Der var ikke noget. Hmm, heller ikke der. Aha, der har vi et. Kom lige over til farmand. Haps ! Det var godt.) Altså, Gitte er skolelærer og Jan er bankassistent. En dag kommer Jan hjem og fortæller glædesstrålende at han er blevet forfremmet til overbankassistent og har fået lønforhøjelse. Alt er fryd og gammen, endnu. De spiser den laksepaté med chokoladesovs, som hun har lavet til aftensmad, men under opvasken, som de deles om (er de ikke bare enormt progressive) taber Jan en tallerken på gulvet, så den pulveriseres for øjnene af den måbende viv. Hun bliver hy-, øh rasende, skælder ham ud og løber grædende op på soveværelset og smider sig hulkende på sengen. Efter en stund kommer hun lidt til hægterne og sætter sig op i sengen med en pude bag ryggen, overrasket over sin voldsomme reaktion på tabet af en tallerken til Kr. 9.85 i Brugsen ( Nej, du kan ikke nå det. De er udsolgt. )

Gamle mønstre:

Først fanges hun af de gamle mønstre:

 At drukne i følelelsen:
"Øv, det er altså også noget lort altsammen", siger hun og græder lidt mere, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Give skylden til andre:
"Jan er altså en idiot. Hvorfor kan han ikke være mere forsigtig? Han ruinerer os med sin fumlefingerethed. Den idiot ! ! ", råber hun og banker hånden ned i den anden (stakkels, forsvarsløse) pude, så vielsesringen hænger i og flænser betrækket, da hun trækker hånden til sig, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Selvkritik:
"Satans også ! ! !",fråder den unge furie, og fortsætter "Se nu hvad jeg har gjort. Jeg er sku' en lige så stor idiot som ham. Hvordan fanden kan jeg gøre så noget ?", lyder det fra brudens mund, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Selvmedlidenhed:
"Jeg kan ikke engang blive sur uden at ødelægge noget. Nu er Jan sikkert sur på mig. Han vil nok aldrig tilgive mig. Han vil nok skilles og hvem andre vil have sådan en som mig.", sukker vor ulykkelige ven, mens endnu en tåre finder vej mellem pudder og bumser.
I sandhed en trist historie, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Analysere/intellektualisere:
"Det har nok noget at gøre med min barndom. Det har det jo altid." mumler den opvakte frue. "Min far trampede altid på mit legetøj, når jeg ikke gjorde som det passede ham, mens han mindede mig om at jeg havde fået det, fordi jeg var sød, og nu var jeg ikke sød mere. Det er nok derfor jeg er blevet underlig." konkluderer hun korrekt, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Bortforklare:
"Jeg er altså også stresset for tiden." ihukommer hun. "Jeg har en masse stile, jeg skal rette og jeg har heller fået forberedt mig til imorgen." Sandt nok, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Forklejne problemet:
"I grunden er der ikke noget at hidse sig så gevaldigt op over." indser hun endelig og prøver at på være stolt af sig selv, men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Hvis og hvis:
"Hvis jeg bare var mindre hidsig." drømmer den unge brud og fortsætter "og hvis vi havde noget mere tid sammen og øh.......", men hun har det stadig lige så slemt som før.

 Tage sig sammen:
"Nej, jeg har slet ikke tid til at sidde her og flæbe. Jeg har jo bare helt enormt travlt." siger hun smilende, i et forsøg på at tage det hele sådan lidt fra oven. "Nu må jeg altså tage mig sammen." udbryder hun og rejser sig, men ved godt at det er forgæves, for hun har det stadig lige så slemt som før.
 

Med et suk opgiver hun kampen, og  overgiver sig til fokusering. Og på få sekunder er alle hendes problemer fra fødselen og til nu løst, uden at hun har behøvet at gøre noget for det.

Nå, det tror du ikke på ? Det ville da ellers være lækkert ikk'? Er det ikke sådan noget vi alle leder efter og ikke kan finde ?

"Hej Gitte, tak for hjælpen... Og så kan du godt fise af". Nå, men nu må vi hellere se at komme i gang med det vigtige.

Metoden:

Her så fokusering i en kort form:

1. Gør plads
2. Følt fornemmelse
3. Rubrik
4. Afstemning
5. At spørge følelsen
6. At tage imod

 

1 gør plads:

Sæt dig et et sted hvor du kan være i fred. Gerne et sted hvor du ikke plejer at sidde. At sidde ved et skrivebord, hvor alle de ting du mangler at lave ligger, vil hele tiden aflede dine tanker. Skub mentalt alle andre ting væk mens du fokuserer. Sig til dig selv:"Det kan vente, lige nu fokuserer jeg, og så er kun fokusering vigtig. Det her er min tid. Kun til mig selv ! !"

 Hvis nogen af de "gamle mønstre" nævnt ovenfor dukker op, så afvis dem venligt og bestemt. Sig: "Det kan godt være, men nu vil jeg hellere fokusere, så i må vente til bagefter."

Lav så en liste over de problemer der generer dig lige nu. Der er sikkert flere. Nogen er lige dukket op og andre har du gået og tumlet med i dagevis eller måske årevis. Nogle er store og andre er små, men det vigtiste er at de alle kommer med. Når du syntes at du har fået det hele med, er det måske en forfærdelig liste, men så kan du også mend sindsro sige:"Bortset fra alt det her har jeg det egentligt meget godt." Nyd at du har fået det hele med. Bare det at lave sådan en liste kan virke beroligende i sig selv. For nu ved du da, hvad du har.
 

2 følt fornemmelse:

Ud fra det du har på listen vælger du et  problem at fokusere på. Lige netop den dag er der et af problemerne  føles  tungest, skarpest eller mest påtrængende eller værst på den måde du definer det. Tag det fra og lad alle de andre problemer ligge. Det bliver nok også deres tur en dag.

Tænk på problemet som en helhed. Der er mange detaljer i sådan et. Der kan siges meget om det og  det kan ses fra mange vinkler. Ligesom et musikstykke har mange toner og mange instrumenter, som  deltager i dannelsen af lydbilledet, så har et problem også mange facetter. Musikstykket har sin egen stemning, en oplevelse af helheden, som man kan huske det på. Det samme har et problem også.

Gå ikke ind i problemet, hold det på afstand. Se eller mærk ind i dig selv i maven eller brystet, der hvor du plejer at føle tingene, men observer hvad der sker og hvordan det føles. Lad ikke følelsen overmande dig, men se på stemningen, som ville du sige til den: "Nå, der er du. Bliv lige der mens jeg ser hvad du er  for en."  Se den an, som om den var en fremmed du så for første gang. Lad den være et minuts tid, mens du ser på den. Lad ikke de gamle mønstre stikke deres næse frem. Afvis dem venligt, men bestemt.
 

3 rubrik:

Næste trin er at finde en rubrik (beskrivende ord eller sætning eller billed) der beskriver din oplevelse af problemet. Det kan være et ord, et billed eller en kort sætning der lige præcis indeholder en beskrivelse af den vigtigste engenskab ved problemet, sådan som du oplever det lige nu. Det kan for eksempel føles tungt, mat  eller som en gammel, brugt sko. Det kan også være trist, klamt eller måske sort og hårdt. Giv dig god tid til at finde en rubrik der passer rigtigt godt. Du kan eventuelt prøve forsigtigt med nogle ord, men lad være med at presse på. Rubrikken skal komme fra stemningen. Det skal ikke være det  du tænker dig til  er rigtigt.

Spørg dig selv:"Hvordan føles alting i forbindelse med..." ,eller
spørg dig selv:"Hvad er det der gør det hele så..."

Når du finder et eller andet som passer eller bare er tæt på, vil du opleve at følelsen reagerer. Den åbner sig og føles lettere, ligesom når du er kommet i tanker om noget. Det kan også føles som om den fylder mindre. Lad det ske. Dette kaldes  kropsændringen  og er din vejviser i dit indre landskab.  HUSK DET.  Nyd kropsændringen et minuts tid.
 

4 afstemning:

Mærk nu efter din stemning igen. Prøv ikke på at huske den, men brug din rubrik til at opleve den helt frisk og ny, som den er lige nu. Hvis du ikke kan fange den så gå tilbage til problemet og prøv at fange stemningen på ny.

Skift så imellem stemningen og din rubrik og mærk efter om de passer helt præcist sammen. Måske vil stemningen begynde at ændre sig. Lad det ske, men slip den ikke af syne. Når den falder til ro passer rubrikken måske ikke mere, så må du finde en ny rubrik. Bliv ved med at skifte mellem stemningen og rubrikken indtil de passer helt præcist. Giv dig god tid. Brug et/to minutter.
 

5 at spørge følelsen:

Når du har fundet en rubrik der passer, er det næste trin at spørge følelsen. Spørg for eksempel:" Hvad er det tungeste ved `problemet'? "
Eller "Hvad det mest sorte og hårde ved `problemet'?"
Eller "Hvordan ligner `problemet' en gammel sko?"

Svar ikke med det samme. Lad spørgsmålet falde til bunds. Hvis der kommer hurtige svar, som du kender i forvejen, så drop dem. Lyt indad og giv din krop tid til at reagere. Pas især på de "gamle mønstre" som nu gerne vil  komme og fortælle dig at du bare er dum. Skub dem beslutsomt væk og sig til dem: "Ikke nu venner, jeg fokuserer. Vent til bagefter, så kan i få lov til at brokke jer." Mærk så din stemning igen, og spørg igen.

Når du får et svar fra din krop vil du mærke en kropsændring , måske meget svagt til at begynde med, men prøv at gentage svaret og mærk efter om det siger dig noget. Hvis det ikke gør, så gentag spørgsmålet og giv din krop lidt mere tid.
 

6 at tage imod:

Hvis du har fundet det rigtige svar, så tag godt imod det. Husk at:

HVIS DET FØLES RIGTIGT, ER DET RIGTIGT.

Det er sikkert ikke det svar du forventede, men lad det få lov at være der. Du er lige kommet frem til en dybere forståelse af dig selv. Træd ikke på den spirre af dit indre, der nu for første gang i lang tid har fået lov at titte frem i lyset. De "gamle mønstre" vil sikkert prøve på at sige: "Var det ikke andet ?" eller "Det er ikke logisk ! " eller " GUD, hvor er du ulækker", men  STOP DEM og lad svaret være, det der er sandt for dig lige nu.

En interessant ting ved dette svar er, at uanset hvor frygteligt det der er kommet frem er, så føles det altid godt. Måske føles det så godt at du må fælde en tåre.

Du er nu nået et skridt nærmere dig selv, dit sande jeg som du aldrig har tabt, men som tålmodigt har ligget i dit indre og ventet på at få luft. Du kan nu vælge om du vil standse her for denne gang eller om du vil fokusere en runde til. Hvis du har grædt over svaret er det bedst at holde en pause og give kroppen lov til at tilpasse sig den nye situation. Selv om du ikke koncentrer dig direkte om fokusering, vil underbevidstheden arbejde videre med problemet.
 

Hvis du vil fokusere en runde til, så begynd ved 2 stemning med svaret som det nye problem. Det var en kort udgave.

Hvis man skal lære teknikken rigtigt og undgå alle de faldgruber der i denne tilsyneladende lette og enkle teknik, er det nødvendigt at læse hele bogen Fokusering grundigt, mange gange eller endnu bedre få personlig instruktion af en kvalifiseret lærer. Det er nu blevet muligt i Danmark, da vi har en dansk coordinator for fokusering, Birthe Robins, som rejser rundt og holder kurser. Hun har været i USA og har der lært Fokusering på The Focusing Institute .  Hun er også kvalificeret til at uddanne andre til at undervise i fokusering.
 


Definitioner:

 Fokusering er , at få kontakt med sin egen indre viden, kroppens viden, og derved opløse indre spændinger. F. er altid behagelig ellers er det ikke F.

 Følt fornemmelse er , den indre stemning eller den kropslige reaktion, som du oplever, når du tænker på et emne eller spørgsmål. F.F. er først utydelig, men bliver mere tydelig, åbner sig og afslører sit indhold, hvis man holder opmærksomheden på den og giver den tid og plads.

 Kropsændringen er , den eneste gyldige vejviser i fokusering. K. er det lettelsens suk, den frigørelse af kropslig  binding og afsløring af hidtil "Glemt viden", som man oplever når en F.F. åbner sig og frigiver sin viden.
 

Fokusering er ikke :

logisk og fornuftig, men svaret vil altid føles mere rigtigt end det logiske.

at tale med sig selv.

at gentage svar, du kender.

at drukne i følelsen eller at slippe den løs.

at forstå sig selv, men at opleve sig selv.

en oplevelse af kroppen, men af oplevelsen af kroppen.

Tips og fif:

Fokuser når du er frisk.

Spis ikke et stort måltid lige før F. Det er en afledningsmanøvre.

Græd og ras først og fokuser bag efter.
 

1 Gør plads:

Du har lov til at have det godt mens du F. Drop alle andre problemer.

Punkt 1, at lave en liste, kan bruges alene.

Fokuser kun på det der er vigtigt idag.

Vogt dig for afledningsmanøvrer.
 

2 Følt fornemmelse:

Hold afstand. Du skal observere din indre fornemmelse, ikke være den. Stræk dig og gab eller gå lidt rundt, hvis det kommer for tæt på.

Se altid på den mærmeste grænse, også selv om du "ved", hvor det fører hen.

Hold aldrig fast på et emne, hvis et andet melder sig og føles vigtigere.

3 Rubrik:

Grundfølelser som vred og bange, indeholder altid mere og har sin helt egen bismag eller skygge, alt efter emnet. F. på bismagen/skyggen.

Du kan fokusere på alt, også "ingenting", "tomhed" og "jeg kan ikke fokusere."

4 Afstemning:

Prøv med et billede.

Hvis du glemmer det du F. på eller det ikke siger dig noget, så drop det og gå tilbage til noget der stadig føles vigtigt og følg sporet derfra, i den retning det nu vil tage.

Både rubrikken og den følte fornemmelse kan ændre sig mange gange inden de harmonerer med hinanden.

5 spørge:

Stil åbne spørgsmål der ikke forudsætter en bestemt type svar.

Hvis noget forhindrer dig i at se og få kontakt med en F.F., så se på forhindringen.

Hvis noget er for stort eller farligt, så se på en del af svaret eller bed om at se "det du kan tåle" at se lige nu.

Spørg: "Hvad betyder det for mig?".

Spørg: "Hvad har jeg brug for for at komme videre?"

6 Tage imod:

Dine egne og alle andres meninger eller bedømmelser, om dig og dit emne, er komplet ligegyldige, når du F. Hvis du når frem til at du er en "grøn mus", så er du en "grøn mus" ! ! ! ! !

Du kan komme igennem til "svaret" på ethvert punkt (1-6) under F.
 

7 filosofi:

Tag det mindst mulige skridt, så kommer du hurtigst frem.

Alt hvad du oplever som et problem, er dit problem.

Hvis du giver andre skylden er det en afledningsmanøvre. Se på hvorfor du har brug for den.

Pin ikke dig selv. F. er kun effektiv, når det er let.

Hvis der ikke sker noget når du fokuserer, bruger du som regel hovedet for meget og din krop for lidt.

Du kan ikke løse andres problemer med F. Du får kun dine egne svar.

Problemet er altid mindre end du oplever det før fokusering.

Det ubehagelige er det der skjuler den oprindelige årsag.

Du kan ikke slippe noget dårligt ud/løs, kun slippe af med det.

Kun du ved hvad der sandt og rigtigt for dig.

Fokusering er god til drømmetydning, hvis du ser på drømmens indehold som symboler der hver har sin betydning.
 
Bogen hedder: "Fokusering" af Eugene T. Gendlin.
Den er lige blevet genoptrykt i 1994 og kan købes for Ca. Kr. 180,-
eller lånes på biblioteket (se under "psykiatri").
Bogen får hermed min hvidglødende anbefaling.
 Via ALO.Skabt:d. 27.6.1998
Opdateret d. 16.4.2011
Via